Quiet Quitting: Η σύγχρονη παραίτηση

 

Το Quiet Quitting, ξεκίνησε την περίοδο του Covid-19 και είναι μια ορολογία που έχει συνδεθεί με την Gen Z.

Τί είναι όμως το Quiet Quitting?

To Quiet Quitting είναι η ήσυχη παραίτηση που δεν έχει να κάνει πάντα με την αποχώρηση από την εταιρεία μας. Έχει να κάνει και με την “παραίτηση” από την παραπάνω προσπάθεια, με την άνευ ωραρίου ή άνευ συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων εργασία, που κατά την περίοδο του κορονοϊού διαπιστώθηκε ότι επηρεάζει την ψυχική και σωματική υγεία των υπαλλήλων.

Ο Adam M. Grant, οργανωτικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, αναφέρθηκε στον σύγχρονο αυτόν όρο. «Η πανδημική κρίση και τα lockdowns στάθηκαν η αφορμή για να έρθουν οι νεότεροι κυρίως εργαζόμενοι, να βλέπουν το μέλλον να διαγράφεται πλέον δυσοίωνο.  Αντιμέτωποι με μία παλιά και χιλιοδιατυπωμένη ιδέα, δηλαδή ότι η δουλειά δεν είναι ο σκοπός της ζωής, αλλά το μέσο για να ζει κανείς καλά. Τι νόημα λοιπόν έχει να δουλεύει κάποιος σε φρενήρεις ρυθμούς την ώρα που η δουλειά που κάνει δεν του εξασφαλίζει όχι μία καλύτερη, πιο άνετη ζωή, αλλά ούτε τα βασικά;».

Πόσο λάθος είναι να κάνεις όσα ορίζει η σύμβαση σου ?

Είναι αρνητικό να κάνεις απλά την δουλειά σου, κυρίως αυτή που έχει ήδη συμφωνηθεί και να σχολάς στην ώρα σου? Είναι αρνητικό να προστατεύεις την υγεία σου από την σωματική και ψυχολογική εξουθένωση? Φυσικά και όχι, αλλά μη ξεχνάς ότι έχουμε δουλέψει χρόνια όπου η υπερωρία 2 και 3 ωρών ήταν δεδομένη και ο κανόνας. Έχουμε δουλέψει χρόνια με αρμοδιότητες που δεν είχαν αρχικά συμφωνηθεί αλλά είχαμε σιωπηλά αποδεχτεί εν συνεχεία. Έχουμε δουλέψει τόσο που ίσως και κάποιοι από εμάς να έζησαν ένα burnout. Ίσως ήρθε η ώρα να ευαισθητοποιηθούμε όλο και περισσότεροι πάνω στην ψυχολογική/σωματική εξουθένωση, στο life balance και στο να μπει ο άνθρωπος μπροστά απ’ όλα.

To Quiet Quitting λοιπόν, ήρθε την περίοδο όπου η εργασία από το σπίτι ήταν υποχρεωτική και τα ωράρια ανύπαρκτα. Η πίεση και ο περιορισμός μας λόγω πανδημίας ήρθαν και μας εξάντλησαν ψυχολογικά και σωματικά. Τότε είναι που αντιληφθήκαμε ότι η νοοτροπία που μας θέλει να βάζουμε τη δουλειά πάνω από την προσωπική μας ζωή, δεν οδηγούσε πουθενά.

Ο οικονομολόγος Mark Boldger ορίζει ξεκάθαρα τη σημασία του quiet quitting  μέσα σε 4 προτάσεις:

  1. Όταν ένας εργαζόμενος χασομεράει στη δουλειά.
  2. Όταν ένας σπουδαστής αδιαφορεί για τις δραστηριότητες της κοινότητας.
  3. Όταν ένας εργαζόμενος δουλεύει με «μισή καρδιά».
  4. Όταν ένας σπουδαστής/εργαζόμενος σχεδιάζει σιωπηρά (χωρίς δηλαδή να το συζητάει και να το κοινοποιεί) να παραιτηθεί ή να τα παρατήσει.

Η Πυραμίδα του Quiet Quitting που ακολουθεί μας δείχνει τους παράγοντας που συμβάλλουν σ’ αυτή την συμπεριφορά:

 

Ο καθηγητής οργανωτικής ψυχολογίας, θέλει να κάνει σαφές πως η «σιωπηλή παραίτηση» δεν είναι τεμπελιά, αλλά ένας τρόπος διαμαρτυρίας των εργαζόμενων. Μία εναντίωση στους καταχρηστικούς εργοδότες και στους χαμηλούς μισθούς».

 

©ND Consulting Quality Solutions